Villaförsäkring

En villaförsäkring är ett måste för alla som har en villa. För det första finns det ingen bank som beviljar ett villalån om du inte har en villaförsäkring och för det andra så finns det ingen villaägare som vill riskera att förlora flera miljoner om villan skulle bli totalförstörd.

De flesta som skaffar en villförsäkring tecknar en så kallad villahemförsäkring där även en hemförsäkring ingår. Hemförsäkringen skyddar allt lösöre såsom kläder, möbler, prylar och annat bohag, det vill säga allt som finns i villan, medan en villaförsäkring skyddar själva villan.

Det här ingår i en villaförsäkring

En villaförsäkring ger din villa, din tomt och dina byggnader på tomten ett skydd. Även om olika villaförsäkringar har lite olika innehåll brukar de flesta villaförsäkringar ge ett skydd mot skadedjur, insektsangrepp, hussvamp och fuktskador som uppstår på grund av läckande ledningar eller översvämning. I vissa fall får du en ren ekonomisk ersättning för såna här skador, men ofta skickar försäkringbolaget ut fackmän som sanerar din villa och reparerar skadorna. Naturligtvis för du även ersättning för brandskador och om någon vandaliserar din villa.

Du får även ersättning om din mark, dina växter, din fontän, ditt staket, din flagstång, din veranda, ditt förråd eller ditt garage av någon anledning skulle skadas eller förstöras helt.

Villaförsäkring – pris

Priset på din villaförsäkring beror på värdet av allt du försäkrar. Om din villa är dyr och om du har flera byggnader på tomten och/eller en pool blir villaförsäkringen naturligtvis dyrare än om du bara har en extra byggnad, ingen pool och ett billigt hus.